Sömn! 

Detta inlägg är för dig som vill veta mer om vikten av sömn och min personliga resa för att hitta min sömn! Detta är ett inlägg kompletterar den nedladdningsbara SömnHypnosen som går att köpa här på hemsidan SömnHypnos | Wellness in Trauma.

Vi vet nog alla att det är viktigt att sova men varför? För att orka och få energi, absolut men det är så mycket mer som händer när vi sover

Vad händer med hjärnan?

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Vi bearbetar känslor och upplevelser vilket gör oss redo att hantera nästa dags utmaningar. När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen. Dålig sömn under lång tid försämrar minnet vilket gör det svårare att lära sig nya saker och komma ihåg det vi lärt oss. I arbetslivet finns många situationer där vi behöver ett bra arbetsminne men i trafiksituationer är reaktionsförmågan livsviktig. Vi tappar också impulskontrollen när vi sover för lite och det gör att det kan vara svårt att motstå frestelser på dagen trots att vi vet att det inte är ett bra val. Om du inte kan bearbeta intryck, tolka dem och anpassa ditt beteende därefter så kan det innebära väldigt allvarliga konsekvenser.

Utan sömn kan hjärnan inte rensa bort ”skräpet” som ackumuleras under dagen och det gör att hjärncellerna kan skadas.

Något som alltid förundrat mig är var roten till saker vi säger kommer ifrån så som om man har ett viktigt beslut eller ett problem får man ofta höra att man ska sova på saken, varför säger man “sov på saken”? Jo, Om du står inför ett problem är det bra att sova för sömnen hjälper dig att kartlägga problemet och hitta lösningen. Det menar Christian Benedict, forskare på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet. Jag håller helt med i det och ser detta gång på gång i min klienter under hypnos sessioner när man kommer i rätt hjärnfrekvens så kan man kartlägga problem och hitta lösningar, man behöver alltså inte sova för att komma till det stadiet men sömn är fantastiskt! 

Så vilka sjukdomar kan man få om man sover för lite? För lite sömn försämrar minnet och ökar risken för Alzheimers sjukdom, sämre immunförsvar, förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom. Ökad risk för alkoholmissbruk och övervikt. Dessutom frisätts ett hormon som gör att aptiten ökar och signalerar att vi bör äta mer. Man tappar förmågan att hantera impulsiva känslor. För att förklara mer om vad som händer när immunförsvaret försämras av för lite sömn så är det för att Immunförsvaret spelar en viktig roll i att hitta och oskadliggöra celler som förändrats t ex tumörceller. Sömnbrist kan göra att den här förmågan hos immuncellerna försämras och det gör att risken för att utveckla cancer kan öka. 

Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra dig extra sugen på sötsaker. (något jag själv haft som en stor last, sockerberoende, blodtrycksfall och yrsel men hjälp finns!)

För barn och ungdomar som växer har sömnen stor betydelse eftersom tillväxthormon bildas då.

Varför är SömnHypnos så effektiv? En enkel förklaring på något komplext är att: Hypnosen har unikt producerad musik med speciella ljudtekniker och tillsammans med mina tekniker i hypnosen så aktiveras hjärnvågorna för att ge optimal sömn. Dvs man når det undermedvetna och det blir rätt frekvens när man slappnar av och tillåter sig att hamna i frekvenserna för sömn, då somnar man. Men eftersom det inte “räcker” för mig att “bara” ge er sömn så är hypnosen och musiken även programmerade så att vi släpper stress/trauma, öppnar upp för läkande och sedan somnar. Den fjärde delen av denna SömnHypnos blir som en bonus, att mer djupsömn leder till mer djupsömn, dvs hjärnvågor som heter Delta blir mer frekventa. Jag berättar mer om våra hjärnvågor och hur vi använder/programmerar dom i mina kurser, seminarier och sessioner. Läs mer om hypnos och våra hjärnvågor här!

Min Sömn-resa 

*Jag på sömnlaboratoriet där de filmade, mätta och analysera mina dygn..

Att inte få lov att sova är en metod man använt för att tortera människor och jag kan bara hålla med, det är tortyr att inte kunna sova. Jag får ofta frågan hur jag kunnat överleva och att det måste vara omöjligt. Det är det inte, men det betyder inte att det varit lätt eller att jag inte känt för att ge upp många gånger.

Jag lever i ett land och kultur där vi förlitar oss på läkare. När jag fått svar från samtliga läkare jag kontaktat att de provat allt och vet inte vad dom ska göra och redan efter 1år fick jag besked att jag mina organ kommer att stängas ner vart eftersom om ca 12 månader, ja dessa år har varit väldigt mörka och min tro på vården blev minst sagt bristande. Nu är det mer bakom än att de faktiskt inte hade kunskap att hjälpa, för det saknades driv, energi och framför allt tid att ta sig an mig som inte hade något enkelt att “fixa”. Kroppen är otroligt intelligent och inget sker utan en anledning, oavsett om det är bra eller ej så följer kroppen ordar. Jag har en enormt stark kropp, nu menar jag inte muskulös i den bemärkelsen (jag jobbar på det 🙂 ) men stark i den mening att den gör allt för att hålla mig vid liv. Vad hände? 

Det hela eskalerade efter en traumatisk förlossning, personalen gjorde mig otrygg och även fel i bemötande men också i behandlingen. Jag hade som tur var redan utbildat mig mycket i mental träning och kunde coacha mig själv att hålla mig lugn utåt och ställa frågor “vad gör vi nu, ska det vara såhär, det känns konstigt, jag behöver vägledning varför säger ingen något” etc. mer om min förlossning går att se här när jag gästade “Malou efter tio” på TV4: Anna vågar inte föda fler barn efter sin svåra förlossning – Malou Efter tio (TV4) – YouTube

jag fick psykiska och fysiska skador. Vi blev hemskickade trots vi inte ville och jag inte kunde stå upp. Eftervården uteblev och bemötandet efter var fruktansvärt. Det kändes som ingen visste vad det gjorde och gav mig antidepressiva, läkarna sa att jag fått en förlossningsdepression och jag fick sömntabletter för att jag inte sovit en sekund sedan dygnet före förlossningen. Inget av detta fungerade. Ingen uppmärksamma allt trauma och att jag säger rakt ut “jag kan inte sova, jag har aldrig mått så här dåligt, jag orkar inte leva jag har smärta inifrån och ut”, svaren jag fick var: “Det gör ont att föda barn, det ser fint ut, det går över, ge det en vecka, läckaget i ryggen kommer gå över, du fick ju operation i ryggen ge det tid”. Lång historia kort så efter jag kämpat i 1 år så fick jag äntligen hjälp av en PTSD – terapeut. (den mottagningen har lagts ner trots akut behov, svar var att detta ska alla psykologer klara av – det gör dom inte och jag utbildar nu andra i mina tekniker för att fler ska få rätt hjälp dvs vad som händer med kropp och hjärna under graviditet och de 6 största riskfaktorerna till varför man får en Förlossningsdepression.) Efter några år av ständig kamp, av att jag provat otaliga mängder av medicin som bara gav mig biverkningar så sa jag stopp! Ni vet inte vad ni gör, jag vill ha ett röntgen på hur detta påverkat min hjärna, man upptäckte då en cysta på tallkottskörteln, beroende på vilket land man bor i så tar man antingen detta som ingenting dvs ett bifynd eller följer upp och bekräftar att den kan ge många symtom. För att förtydliga så är det tallkottskörlen som skjuter ut sömnhormonet Melatonin. Men här där jag bor har det inget samband. Om man tittar på det logiskt och bryter ner det, trauma, traumatiserad, igen hjälp eller trygghet + fysiska smärtor, ingen sömn, dessutom sjukt barn etc. så är det inte svårt att se (även om jag nu är trauma specialist men detta är nog tydligt för alla) att jag inte kände mig trygg och vad gör kroppen? Allt för att hålla mig vaken. Allt för att hålla mig vad den tror är i trygghet.

Vad händer under trauma? Energin ökar markant i kroppen för att kunna fly/slåss, kan man komma loss eller slåss på en förlossning? Givetvis inte och efter förlossningen fick jag även en blödning när barnmorskan drog sönder mitt underliv som dom hade svårt att stoppa, syddes i 2h. Jag kände jag var på väg att dö nu, att min sista stund var här och smärtan var oumbärlig. Jag hade klarat att födda mitt barn och nu kommer jag att dö.

Inte så konstigt att jag kände mig som en fånge i min kropp. Jag vet inte hur många sömnexperter i världen jag desperat kontaktat, alla svara “du gör allting rätt och mer än det vet vi tyvärr inte”. Jag tog ett beslut, det beslutet fick jag ta och tar många gånger, att jag inte accepterar detta, jag SKA leva inte “bara” överleva, jag ska kunna sova! Att vara glad för dom små framstegen jag gjort var svårt, men dom var inte små. Att först ha varit i konstant på min vakt, till i en grå dvala till att helt plötsligt kunna gäspa! Vilken tacksamhet jag kände, herre Jesus jag kan gäspa, sömnen kommer! Till att känna mig besviken och allt mörker kommer emot mig “ska jag vara tacksam för en gäsp! Är det allt? Är detta ett liv?” Så ja, absolut jag pendlade mellan hopp och förtvivlan men med mina redskap, metoder och vilja så hittade jag en väg som gick långsamt långsamt fram. Jag provade allt, vågade fast jag var rädd. Allt från de starkaste sömntabletterna till naturmedicin, akupunktur, osteopat, homeopat, kinesiologi, massage, kiropraktor och testade mig fram med all mat, kryddor, örter och tillslut hittade jag hypnos. Om du tänker på trauma så är det sista man vill att släppa kontroll, jag trodde det var det man behövde för att bli hypnotiserad, men så fel jag hade. Man har full kontroll och man når sitt undermedvetna som styr och man når den med medvetenhet och med kommandon som är rätt för precis mig/dig. Kroppen är holistisk och jag delar in vårt välmående i tre delar 

– Fysiska – träning, beröring som tex massage

– Kemiska – vår mat/näring 

– Känslomässiga balans – vilka kommando vi ger kroppen dvs våra medvetna tankar och undermedvetna mönster 

Alla tre behövs men den sista, den Känslomässiga balansen är avgörande. 

Jag har fått lära mig under mer än ett halvt decennium av att få 0-2h sömn/dygn att ta hand om min kropp och tankar under all min vakna tid för att kompensera för den uteblivna sömnen. Det är så jag överlevt, det är hemligheten. När kroppen slutade skicka signaler så fick jag hitta andra lösningar, bland annat sätta larm på klockan när jag skulle äta, gå på toaletten etc., jag hittade alla knep, redskap för att jag ville leva. När man inte har framsteg det är då det blir svårt att hålla viljan stark och förtvivlan/hopplösheten ökar. Det jag fick göra bland annat var att ändra mitt perspektiv på vad framsteg var för mig!

Denna kunskapen lär jag nu ut både i Söm Hypnosen och i instruktionen som man ska lyssna på före man gör hypnosen.

Det har tagit mig flera år att ta fram en hypnos och instruktioner som jobbar på komplexa nivåer så som tekniker att lugna rusande tankar, hur vi kan hjälpa hjärnan processa tankar i vaket tillstånd istället för under sömnen så vi tillåter oss att slappna av. Jag har även tillsammans med en fantastisk musikproducent tagit fram musik som följer teknikerna i min hypnos för en ännu djupare effekt. Ljuden och musiken stimulerar hjärnvågor för att släppa stress/trauma, öppna upp för läkande och tillslut somna. Inom vården kallas denna teknik för Musikterapi. 

Hur mycket måste vi sova?

Det är inte bara antalet timmar som spelar roll, utan kvalitén på sömnen.

Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är, det vill säga hur mycket djupsömn du har fått.* Källa sömn Christian Benedict. Spädbarn och tonåringar behöver mer sömn. Ett nyfött barn sover ungefär 20 timmar per dygn. Sedan minskar sömnbehovet med åldern, bortsett från en tillfällig ökning under tonåren. Tonåringar brukar behöva sova åtta och en halv till nio timmar per dygn och 60-åringar brukar sova ungefär 6 timmar.

Sömnen är uppdelad i så kallade sömncykler på ca 90 minuter. Under en sömncykel växlar sömnen mellan olika sömn faser.

Att ha några dålig nätter är inte farligt, men om sömnsvårigheterna håller i sig är det viktigt att fundera över orsakerna så snart som möjligt. 

Vad är sömnparalys? 

Den förlamning och de hallucinationer som upplevs vid sömnparalys är således delar av REM-sömnen som stannat kvar trots attman redan har v aknat. Ofta känns det som om man inte kan andas och som om man håller på att kvävas. Sömnparalys kan också leda till utanför kroppen-upplevelser.

Varför pratar man i sömnen? 

Det kallas Somnilogi och är ingen sjukdom och händer oftast när man har ytlig sömn. 

Jag önskar dig fantastisk god sömn min vän! 

– Anna Bursell 

Vad är NLP?  

Vad är NLP? Jag kombinerar olika verktyg så som NLP, Hypnos, Coaching och mina egna ToM Energy Release™ vilket är den mest kraftfulla kombinationen! Jag

Läs mer »

Sömn! 

Detta inlägg är för dig som vill veta mer om vikten av sömn och min personliga resa för att hitta min sömn! Detta är ett

Läs mer »